Top Tien Tips

Tien nuttige tips bij het kopen en het dagelijks gebruik van uw kwaliteits blokhut of houten huis.

Meer Informatie

1. Denk goed na over de functie, het formaat en de vorm van uw blokhut of houten huis of tuinhuisje
Denk goed na over de functie van uw blokhut of houten huis.. Waar wilt u de ruimte voor gebruiken? Heeft u kantoorruimte nodig, een hobby kamer, atelier of gastenverblijf. Breng uw wensen in kaart omtrent isolatie, natte groepen, overige installaties en de daarbij benodigde infrastructuur.

2. Bepaal de afmeting en wanddikte
Bepaal vervolgens de omvang, bezie welk formaat huis in uw tuin past. Bepaal de houtdikte van de muren. Wellicht zijn spouwmuren in het kader van warmte en/of geluidsisolatie noodzakelijk.

3. Uw esthetische wensen 
Bezie daarna uw esthetische wensen. Welke vormtaal spreekt u aan. Wilt u een vijf- of achthoekige vorm. Wilt u een plat- , zadel- of puntdak. Wellicht een veranda en/of een luifel.

4. Vergunning 
Nu u een tuinhuis in gedachten heeft, is het verstandig om na te gaan of u een vergunning nodig heeft. De regels zijn voor elke gemeente anders. Op de website van het Omgevingsloket (voorheen VROM) is meer informatie te vinden. Ook kunt u op deze website een vergunning check doen. www.omgevingsloket.nl (vink aan “tuimeubilair”).

5. Monteer dakgoten
Vocht controle en behandeling zijn de belangrijkste factoren in het verhogen van de levensduur van uw houten huis. Een dakgoot is geen grote investering t.o.v. de waarde van uw kostbare bezit maar beschermt de wanden van de houtbouw optimaal tegen de waterstroom die als het regent van het dak afkomt. Controleer uw dakgoten vervolgens regelmatig op eventuele blokkeringen, zoals bladeren.

6. Houdt afstand tussen het bouwwerk en de beplanting
Vocht controle en behandeling zijn de belangrijkste factoren in het verhogen van de levensduur van uw houten huis. Een dakgoot is geen grote investering t.o.v. de waarde van uw kostbare bezit maar beschermt de wanden van de houtbouw optimaal tegen de waterstroom die als het regent van het dak afkomt. Controleer uw dakgoten vervolgens regelmatig op eventuele blokkeringen, zoals bladeren.

7. Houdt uw huis vrij van opspattend zand of aarde
Het is een goed idee om ervoor te zorgen zand of aarde rond uw houten huis niet de kans te geven tegen uw huis op te spatten. Hanteer daarom een minimum afstand van 10 cm rond de basis van uw huis.

8. Gebruik purschuim voor het vastzetten van deur- en raamkozijnen
Een houten gebouw werkt na de installatie. Uw houten huis is voorzien van deur- en raamkozijnen met glijdprofielen. Fixeer deuren en ramen niet met schroeven of nagels om een mooie afsluiting te bewerkstelligen maar gebruik purschuim hetgeen zeker het eerste jaar gecontroleerd scheuren toelaat. Dit is essentieel voor de verdere levensduur van uw houtbouw. Eventueel ontstane scheuren kunnen makkelijk met nieuw purschuim bijgewerkt worden.

9. Gebruik de afstellingsmogelijkheid van de scharnieren.
Het is mogelijk dat ervan tijd tot tijd kleine aanpassingen aan de deuren gedaan moeten worden – als gevolg van het ‘zwellende’ karakter van het hout – dit zal waarschijnlijk moeten worden gedaan bij de wisseling van de seizoenen, omdat er meer vocht in de lucht tijdens zit de koudere maanden, en minder in de zomer maanden. Uw houten huis wordt geleverd hiertoe geleverd met regelbare scharnieren, waardoor het klemmen van deuren en ramen gemakkelijk verkomen kan worden.

10. Is uw houtbouw aan een onderhoudsbeurt toe?
Om te controleren of uw houten huis behandeling/onderhoud nodig heeft , spuit u een beetje water op een deel van uw houten huis, als het water als pareltjes naar beneden rolt, is dit een indicatie dat u het komende jaar nog goed zit. Als het water in het hout begint te in te trekken, is het een goed moment om een nieuwe laag van de behandeling te overwegen. Zorg ervoor dat u de uiteinden van de balken goed controleert, omdat het afgesneden uiteinde het meeste vocht zal absorberen.